apewni niesamowite przeżycia. Kuchnia wegańska to bogactwo smaków uzyskanych jedynie za pomocą produktów pochodzenia roślinnego. Dla początkujących lub dla tych, którzy nie potrafią zrezygnować z nabiału - z pomocą przychodzą przepisy wegetariańskie. Bądźmy jednak otwarci i zaufajmy kombinacji jarzyn, warzyw, grzybów i owoców.
Bo tylko zróżnicowana dieta pozwoli dostarczyć
Wegetarianizm jest świadomym wykluczeniem z diety mięsa, wędlin i ryb. Przepisy wegetariańskie dopuszczają jednak spożycie nabiału i jaj. Natomiast przepisy wegańskie wykluczają z jadłospisu nie tylko mięso, lecz również nabiał oraz jaja, a nawet miód. Kuchnia wegańska jest bardzo surowa i aby być zdrowym należy dbać o to, aby do organizmu wprowadzać substytuty mięsa i nabiału. Bo tylko zróżnicowana dieta pozwoli dostarczyć organizmowi niezbędnych do funkcjonowania składników. I pozwoli zachować siłę, energię i ogólny dobrostan organizmu.
Przepisy wegańskie dla sportowców
W mediach masowego przekazu coraz częściej można usłyszeć o prozdrowotnych właściwościach wegetarianizmu. Jednak przepisy wegetariańskie są coraz częściej stosowane także przez profesjonalnych sportowców. Niezależnie od uprawianej dyscypliny, kuchnia wegańska może być bardzo dobrym sposobem dietetycznym. Wysoka ilość węglowodanów o niskim IG w połączeniu z białkiem roślinnym mogą naprawdę poprawić jakość życia wszystkich ludzi. Nawet tych trenujących zawodowo. Warto więc wypróbować w praktyce przepisy wegańskie dla sportowców.