
ńskie, jak i przepisy wegańskie. Przeciętnemu zjadaczowi mięsa i nabiału trudno sobie wyobrazić to, jak można sporządzić jadłospis oparty na warzywach, owocach i nasionach. Natomiast weganie nieustannie udowadniają, że jest to możliwe i że kuchnia wegańska jest zdrowa. Kuchnia taka jest również smaczna, kolorowa i nie odbiera sił i energii.
Przepisy wegańskie
Kuchnia wegańska wykazuje dobroczynny wpływ na samopoczucie i funkcjonowanie całego organizmu. Nic więc dziwnego, że cieszy się stale rosnącą popularnością wśród osób w każdym wieku.
Przepisy wegańskie oraz przepisy wegetariańskie bazują w dużej mierze na świeżych warzywach i owocach, zbożach oraz strączkach.
W popularnych marketach znaleźć można wiele doskonałej jakości zamienników dla mięsa, między innymi tofu, kiełbaski roślinne oraz pasty kanapkowe pozbawione dodatków pochodzenia odzwierzęcego.
Kuchnia wegańska
Przepisy wegańskie, a wegetariańskie. Ciekawy temat nieprawdaż? Niektórym wydawałoby się, że jest to jedno i to samo, lecz obie te kuchnie diametralnie się od siebie różnią. Kuchnia wegańska opiera się na warzywach, owocach, nasiona, orzechach, olejach roślinnych, zbożach roślinach strączkowych. Przepisy wegetariańskie natomiast są po prostu przygotowywane bez mięsa, z dopuszczalnymi dodatkami nabiałów, takich jak: ser, mleko, jogurty, jajka. Niby różnica między tymi dwoma kuchniami wydaje się mała, lecz prawda jak sami widzicie, jest nieco inna.